Dalších sedm výrobků z Vysočiny může získat značku Regionální potravina
V Kraji Vysočina se už po jedenácté soutěžilo o Regionální potravinu. Ze sedmi kategorií se vybíraly jedinečné výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu. O značku se zde ucházelo celkem 68 produktů od 22 výrobců.
„Značka Regionální potravina už se dostala do širokého spotřebitelského povědomí a mnoho zákazníků takto označené výrobky cíleně vyhledává, protože jsou pro ně zárukou kvality i tuzemského původu. Zároveň je udělení loga účinnou formou podpory zejména menších místních producentů,“ ocenil přínos dlouhodobé kampaně Regionální potravina krajský radní pro oblast zemědělství Martin Hyský.
V kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin se objevila Sakrajda-Lucie Krejčová, Pikárec
„Rok 2020 je poznamenán koronavirem. Odrazilo se to v počtu přihlášených výrobců i výrobků. Nejsilněji zastoupenou kategorií byla kategorie Ostatní a po ní následovala kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů. Celkově komise hodnotila 68 výrobků od 22 výrobců,“ říká krajský koordinátor Karel Coufal a ředitel OAK Třebíč.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.
Výrobky přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Text a foto: krú