V Uhřínově u Velkého Meziříčí se soutěžně vařily kotlíkové guláše
V sobotu 4. září se na písčitém hřišti a v celém sportovně‑společenském areálu za uhřínovským kulturním domem uskutečnila již dlouho avizovaná týmová soutěž v přípravě a vaření tzv. kotlíkových gulášů. Do akce se předem přihlásilo 12 tří – či čtyřčlenných družstev, a to z různých obcí širšího okolí. Šlo vlastně zároveň o maximálně možný počet.
Nakonec se však jeden tým jaksi nesestavil a další se odhlásil, takže soutěžících kolektivů dorazilo na „bojiště“ deset, což ale nikterak nevadilo. Ostatně, těch zapálených gulášníků a zanícených gulášnic tam byla i tak pořádná síla! Sešlo se i hodně přihlížejících diváků… Těch jsme napočítali průběžně téměř celkem dvě stovky. Jim – ale i soutěžícím kuchtíkům – po celou dobu hrála reprodukovaná hudba; byl také připraven zábavný program a doplňkové recesistické soutěže; nu a všichni si mohli dopřávat osvěžující občerstvení. Dostatek dřeva pod pekelně kypící a divoce bublající kotlíky zajistila Obec Uhřínov, jež se stala zároveň hlavním pořadatelem, garantem i sponzorem. Na přípravě a organizaci soutěže se podíleli místní činovníci, konkrétně Miloš Kováč a Pavel Uchytil ml.(starosta obce) + další Uhřínovští. S nimi ale také přespolní dobrovolníci – zejména Stanislav Dočkal, který celý tento podnik vymyslel a navrhl, dále Ludvík Šimek, Jiří Bula a Vladimír Pařil, všichni z Velkého Meziříčí.
Počasí všem přítomným přenáramně přálo. Bylo téměř letně teplo, krásně slunečno, a tak točené pivko teklo proudem z pípy a následně i do žíznivých, po konzumaci gulášů pálících hrdel. To, co se v rozpálených kotlících uklohnilo, se potom samozřejmě prodávalo početným divákům, aby si na onom červenohnědém nadělení pošmákla nejen hodnotící komise a samotní aktéři, tedy kuchaříci a kuchtičky, ale také širší veřejnost. Je ale s podivem, jak těžce nesli někteří hlavní favorité to, že nakonec nezvítězili oni, nýbrž někdo jiný. Ani do dvou dnů své zklamání nevydýchali a nerozchodili; úplná aféra a hysterie!
Hodnocení však provedla nestranná pětičlenná komise, která degustovala vzorky pro ni zcela anonymní. Jako šéf této poroty vystupoval kuchař‑profesionál, totiž pan Miloš Trutna z Vel. Meziříčí. Ostatní komisaři: Zdeněk Ješina a Jana Ješinová z Uhřínova, Michaela Uchytilová ze Šeborova a Stanislav Dočkal st. z VM.
Vstupné pro diváky činilo pouhých 20 Kč. Akce zaznamenala velký úspěch, nu a tak se lze nadít, že se napřesrok bude opakovat. Snad tedy nashledanou v r. 2022!
Konečné pořadí nejlepších kulinářských kolektivů:
1. místo: CZ.SK.Team Mostiště a Kundratice (Dočkal, Dočkalová, Vilím, Vilímová), guláš hovězí, celkem 112 bodů
[šlo o vpravdě česko(-)slovenský tým, jeho členkami totiž byly i dvě sestry původem ze Slovenska]
2. místo: Dubi Uhřínov (Sedmidubský, Sedmidubská, Parkan aj.), guláš daňčí, 110 bodů
3. místo: Kačenka Hrbov a Svařenov (Sláma, Slámová, Klimeš, Klimešová), g. z divočáka, 107 bodů
4. Červení býci Uhřínov (Uchytil st., Kováč ml., Krejčí), hovězí kližka, 106 b.
5. Tým ČČČ Uhřínov (Čermák, Čermák, Čermák), hovězí, 96 b.
6.–7. místo Hrobníci Velké Meziříčí, hovězí líčka, 91 b.
a Gulášníci Petráveč, hovězí s klobásou, 91 b.
8. Divočáci Uhřínov, g.kančí, 81 b.
9. Chemici Dolní Heřmanice, hovězí krk, 76 b.
10. Hlívaři Lavičky, g.houbový, 71 b.
Nejlepší družstva dostala krásné kovové poháry, medaile, barevné diplomy a věcné ceny.
O nejsympatičtější kolektiv:
1. místo Hlívaři Lavičky (Krejčí, Chalupová, Švestka, další Chalupová).
Doplňková soutěž ve „vyžahnutí“ tak řečeného škopku / vypití půllitru piva na čas:
1. místo Miloš Kováč ml. (Divočáci Uhřínov) 3:91 [sec.: setiny sec.]
2. místo Dušan Čermák (Tým ČČČ Uhřínov) 5:48
3. místo anonymní zástupce družstva Hrobníků Vel. Meziříčí 5:61
atd.
Moderátoři / konferenciéři a komentátoři: Pavel Uchytil ml. – starosta Obce Uhřínov + Stanislav Dočkal z VM.
Sponzoři a mediální partneři:
Obec Uhřínov, rodinná farma Uchytilových Šeborov, Dřevo Měřín, truhlářství Doména Vel.Mez., Ovoce a zelenina Jan Smejkal / Petráveč, Alpa Velké Meziříčí, EVRA Hrbov, AND Motor, MCM Company, LeMi Trans Stránecká Zhoř – Lenka Mičková, Vladimír Pařil VM.
Týdeník Medřičské listy.
Text: Vladimír Pařil, foto: Jiří Bula