V pivnici Na Lipnici ve Velkém Meziříčí se opět uskuteční gulášová akce
V sobotu 4. září se u kulturního domu v Uhřínově konala soutěž v přípravě a vaření tzv. kotlíkových gulášů. Nyní je na řadě II. ročník gulášového klání v pivnici Lipnice na Sokolovské ulici ve VM; tedy onen společensko‑zábavný podnik, který byl kvůli covidu a lockdownům neustále odkládán. Teď už tedy konečně proběhne, a sice v sobotu 23. října, ve šťastném čase od třinácti hodin.
Zde je však program oproti onomu „kotlíkovému“ Uhřínovu přece jen naplánován poněkud jinak. Nebude se tu vařit veřejně – což by kvůli kapacitě lokálu ostatně ani jaksi nešlo –, nýbrž svá kulinářská tajemství si každý účastník ponechá doma, nu a do hospody přinese již hotovou dávku; ta se zde pouze ohřeje. Jednotlivé vzorky pak bude posuzovat pětičlenná komise vedená kuchařským odborníkem z Kladna. Po vyhodnocení a po ukončení oficiální části si onu červenohnědou pochoutku „à la Hungaria“ mohou dopřát také přítomní hosté. Ti se předem nahlásí u provozovatelky pivnice Lenky Markové a současně zaplatí vstupné 80 korun. V této ceně ovšem bude zahrnuta – tedy předplacena – jedna porce některé z oněch nejúspěšnějších goulage mňamek.
Zatím je přihlášeno 14 vařících zájemců. Diváci a hosté jsou srdečně zváni k účasti a k degustaci.
Připravovat, ohřívat, prezentovat a nabízet se budou pouze gulášky masové (čili ne houbové, fazolové, buřtové atp.), ale zato různých druhů – včetně zvěřiny. Svoje někdejší prvenství z roku 2019 hodlá obhajovat vyučený kuchař Jan „Zelí“ Smejkal z Petrávče, který tehdy na Lipnici zaslouženě uspěl s vynikajícím, velmi mňamózním pochutnáníčkem uvařeným z hovězích líček.
Vladimír Pařil