Nejlepší guláš uvařil Jan Havliš z Petrávče
V sobotu 23. října se v pivnici Na Lipnici ve Velkém Meziříčí uskutečnil II. ročník kulinářského klání gulášníků. Těch se letos předem přihlásilo celkem jedenadvacet, ale nakonec ta svoje pochutnáníčka přineslo 19 odvážlivců. Každý z nich připravil a uvařil vlastní soutěžní dávku doma, pěkně v tichosti, v tajnosti a v pohodě; nu a co mu vyšlo, to přinesl do hospody coby kůži na trh. Zde se jednot
livé vzorky už jen ohřívaly, degustovaly, komisně hodnotily a některé poté i prodávaly hostům.
V propozicích stálo, že gulášky se budou vařit pouze masové – čili ne houbové, fazolové, buřtové apod. Maso však mohlo být libovolné, včetně zvěřiny. Nejvíce se ovšem pochopitelně sešlo „šlichet“ hovězích; a dominovala zejména hovězí kližka.
Hodnotící porota byla pětičlenná a jednotlivé guláše posuzovala pod čísly, tedy anonymně – tj. aniž by znala původce těchto jídel. Předsedou rozhodčích se stal Michal Bezděk z Kladna. Čtyři ze sudích zasedli za stůl ve stylových rondonech – totiž v kuchařských sakách či kamizolách (a sice pánové v bílých, žena v černém). Svoje zastoupení mezi těmito arbitry měli kuchaři (2), barmani (1), Hotelová škola Světlá (1) a laická veřejnost (1).
Pořadatelé děkují těmto sponzorům:
Pivnice Na Lipnici / Lenka Marková VM, Měšťanský pivovar v Poličce, Město Velké Meziříčí – Turistické a informační centrum / Květoslava Hladíková, truhlářská fa „Doména“ / Stanislav Dočkal VM, Vladimír Pařil VM, Zelenina J. Smejkal VM, Mrazírny Nowaco VM. Mediální partner: Medřičské listy
Konečné pořadí nejlepších:
1. Jan Havliš Petráveč
2. Radomír Podsedek VM
3. Jan Smejkal Petráveč
4. David Prudík Petráveč
5. Stanislav Dočkal VM
A tož tedy zase nashledanou napřesrok!
Text a fota: Vladimír Pařil