Křižanov zažil po 15 letech primici svého rodáka

primice Pazdera_M_Krizanov_foto_Soňa_Němcová_3Po patnácti letech zažil Křižanov v sobotu 29. června velkou událost. Primici (první mši svatou) svého rodáka P. Milana Pazdery.

Ten se sice narodil před 31 lety v porodnici v Novém Městě na Moravě, ale se svými rodiči a starším bratrem vyrůstal právě v Křižanově. Zde navštěvoval základní školu a pak pokračoval studiem maturitního oboru Umělecký kovář v Třebíči. K tomu ještě přidal obor Umělecký pasíř. Během Světových dnů mládeže s papežem v Krakově v roce 2016 našel odvahu odpovědět Bohu ANO na jeho volání. Následovala příprava v kněžském semináři a studium na Cyrilometodějské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po loňském jáhenském svěcení byl brněnským biskupem poslán na jáhenskou praxi do Moravských Budějovic. V sobotu 22. června 2024 byl v brněnské katedrále vysvěcen na kněze.
Křižanovští farníci během studia provázeli Milana modlitbou. Poslední rok také přiložili ruku k dílu, aby se farní kostel sv. Václava zaskvěl v co největší kráse. Během loňských prázdnin byla opravena větší část fasády kostela a věže, v zimním období vymalován interiér.
Na přání primicianta se mše svatá konala venku na Benešově náměstí. Ochotní brigádníci pomohli připravit liturgický prostor, z mnoha okolních obcí byly zapůjčeny lavičky, aby si mohli účastníci pohodlně sednout. Na farní zahradě vyrostla řada stanů, kam po skončení slavnosti byli všichni pozváni na pohoštění. Velkou část z něho nachystaly ženy z křižanovské a heřmanovské farnosti.
Ve 14:00 vyšel liturgický průvod za doprovodu dechové hudby od fary na Masarykovo náměstí k domu Pazderových. Otec Milan si na další kněžskou cestu vyprosil od svých rodičů požehnání a oblékl se do červeného ornátu, který mu darovali místní farníci. Ještě předtím mu ho požehnal P. Josef Večeřa, křižanovský farní vikář, který v ten den oslavil 50. výročí svého kněžského svěcení. A pak, obklopen družičkami, novokněz přistoupil k oltáři.
Primiční mše svatá se nesla v důstojném a zároveň rodinném duchu díky bezprostřednímu vystupování novokněze. K hlubokému zážitku přispěla nádherná květinová výzdoba manželů Sedláčkových, varhanní doprovod, zpěv Lucie Laubové i sboru místních zpěváků i z okolí a křižanovské scholy pod vedením Milana Čecha. Působivé byly přímluvy spojené s přinášením symbolických darů. V obětním průvodu se zapojily čtyři generace novoknězovy rodiny.
Jak bývá zvykem, účastníci primiční mše svaté si domů odnesli obrázek. Ten otce Milana je originální. Zachycuje vitráže Víra, Naděje, Láska z křižanovského kostela, dílo Ludvíka Kolka.
Za zdárný průběh celého dne je třeba poděkovat mnoha a mnoha obětavým lidem, hasičům, dobrodincům... Jejich jména zná Bůh sám. Ale největší dík náleží Bohu. I když počasí bylo skutečně letní, slunce pálilo, přítomní zdravotníci neměli jediný zásah. V pátek odpoledne se přes Křižanov přehnala průtrž deště a v neděli ve stejnou dobu ještě mnohem intenzivnější. Mohli jsme si uvědomit velkou Boží ochranu a požehnání.
Otec Milan zůstává působit jako farní vikář v Moravských Budějovicích a okolí. Do nové služby mu přejeme hojné Boží požehnání a evangelní radost do srdce.

Text: P. Josef Pohanka, křižanovský farář

Foto: Soňa Němcová (Více foto také na webu Člověk a víra.)

primice Pazdera_M_Krizanov_foto_Soňa_Němcová_4

    Reklama
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru