Na dřevorubecké show v Radenicích se sešly domácí i zahraniční špičky

drevorubci Matyas_Klima_kaceni_nalezato_radenice_foto_horky_ant_4Již podruhé se sešli na začátku července ve Sportovním areálu obce Radenice aktéři, kteří předvedli své umění ve sportu, který u nás není až tak rozšířený, a to v dřevorubeckých disciplínách. Tuto akci pořádala organizace Czech Lumberjack, jež organizuje profesionální dřevorubecké závody v České republice po vzoru těch australských.


V Radenicích to byl jeden ze tří největších závodů v naší republice. Zúčastnilo se ho 40 závodníků, nejen z Česka, ale i ze zahraničí - Švédska, Rakouska, Slovinska a Baskicka. To, že se závody konají právě v této obci je zásluhou místního závodníka Matyáše Klímy, který se akce zúčastnil společně se svým otcem a mladší bratrem.
Soutěžní disciplíny se vrací k době, kdy dřevorubci neměli ruční, natož motorové pily, a ke kácení stromů používali sekery, a tak nejvíce disciplín je v přesekávání kmenů naležato, nastojato a kácení stromu ve výšce. Samozřejmě se soutěží i v řezání ruční i motorovou pilou. Aby soutěže v práci se sekerou byly pestré, soutěží se nejen v rychlosti, ale i počtu seků potřebných k přeseknutí klády. Šance na úspěch mají nejen zkušení závodníci, ale i ti, kterým se zatím nedařilo, neboť některé disciplíny jsou s handicapem, kdy úspěšný borec v minulém roce, začíná sekat po 17, 23, nebo i více než 30 vteřinách po startu.
Atraktivní soutěží je štafeta dvojic, kdy nejdříve jeden závodník přesekne kládu naležato, poté druhý začíná sekat kládu nastojato. Klády, jejichž průměr je 30 nebo 32 cm, o délce 65 až 70 cm, si závodnici losují a sami připevňují do stojanů. Jednotlivé disciplíny mají svá pravidla, na jejichž dodržování dohlíží rozhodčí, a jsou natáčeny na video, aby v případě těsného výsledku nebo nějakých nejasností nebyl závodník poškozen.
Vítěz získal titul Mistra Evropy
Vrcholem této show bylo kácení stromu ve výšce, byla to jedna ze dvou disciplín zde v Radenicích, jejíž vítěz získal evropský titul. Špalek, který musí závodník přeseknout je na kmeni ve výšce 2,5 metru, aby se k němu dostal, musí si v kmeni udělat dva záseky nad sebou, do kterých vkládá prkna a z horního seká špalek. To, že používané sekery nejsou zakoupeny v hobby marketech zřejmě každého napadne, opravdu jde o ručně kované a broušené sekery, které se vyrábějí na Novém Zélandu nebo v Austrálii. Jejich cena se pohybuje mezi 15 až 18 tisíci korunami. Hmotnost bývá 2, 4 – 3,5 kg, podle toho, pro kterou disciplínu se používá, liší se i tvarem ostří, takže s jedním nástrojem si soutěžící nevystačí. Před startem si závodníci natírají ostří sekery speciálním tukem, aby sekera šla po záseku snadněji vytáhnout, zejména po prvním úderu, který je nejsilnější.
Účastnili se i domácí závodníci, otec a synové Klímovi
Jak už bylo uvedeno výše, akce se zúčastnili i domácí závodníci, otec a synové Klímovi. Zejména Matyáš patří ve svých pětadvaceti letech k předním borcům těchto soutěží. Jak sám řekl, věnuje se tomuto sportu již sedm roků a během sezony absolvuje okolo 25 závodů - kromě Česka také v Severní Americe a Austrálii. V zimním období provádí rizikové kácení stromů.
Hezké letní počasí přilákalo do tohoto krásného areálu diváky z celého okolí, kteří mohli obdivovat borce při práci se sekerou nebo pilou. O občerstvení se mimo jiné starali i členové místního sboru dobrovolných hasičů.
Text a foto: Antonín Horký

    Reklama
  • Generali
  • Rozmarinek23
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru