Jízda historických kol připomněla 135. výročí založení klubu velocipedistů

vysoke kolo_UhliroviSpanilá jízda historických kol začala v sobotu 13. července v Balinách. Šlo o již sedmý ročník srazu historických bicyklů, na který se sjíždějí nejen místní, ale i lidé z okolních měst a z celé republiky.

V čele peletonu jel šestapadesátiletý jezdec na vysokém kole Fanda Uhlíř z Jívoví, kterého doprovázela také jeho žena Eliška.
Z Balin vedla společná vyjížďka až na velkomeziříčské náměstí, kde cyklisté několikrát objeli náměstí kolem kostela i radnice a posléze naskládali svá kola před radnici, aby mohla být udělána společná fotografie. Po krátkém občerstvení a pauze se pak peleton přesunul na velkomeziříčský zámek a do Husova domu. Tam farářka Markéta Slámová zájemcům povykládala zajímavosti spojené s výročím klubu i církví.
Příští ročník se podle sdělení pořadatelů uskuteční 12. července 2025 opět v Ekocentru Chaloupky, Baliny. Mimo tradiční přátelskou atmosféru se můžete těšit na překvapení v podání kapely Kiksylend.


Jízda připomněla 135. výročí založení klubu velocipedistů ve VM


Zmíněná spanilá jízda totiž připomněla také 135. výročí založení Českého klubu velocipedistů ve Velkém Meziříčí. Podle dobových záznamů se meziříčský spolek ještě v červnu 1901 zúčastnil sletu českých velocipedistů, o dva roky později uspořádal dvanáct jízdních výletů, a posléze – o deset let později – v roce 1913 byl spolek dobrovolně rozpuštěn. I přesto ale štafetu přenechal doma, a později ji předal. Vznikl totiž Sportovní klub Velké Meziříčí.
Připr.: red ML. Foto: Iva Horká

vysoke kolo_vsichni_u_radnice_foto_iva_horka

vysoke kolo_Fanda_Uhlir_a_flasinetar

    Reklama
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru